Bilancia La Collina Syrah 2021
97,99 € - 99,99 €
133,32 € pro Liter
inkl. gesetzl. MwSt. zzgl. Versandkosten
Lieferzeit ca. 2-4 Werktage
Art.Nr. 2139
Mengenrabatt
Anzahl | Einzelpreis | Ersparnis | pro Liter |
---|---|---|---|
1-5 | 99,99 € | 133,32 € | |
>= 6 | 97,99 € | -2 % | 130,65 € |
Produktbeschreibung
Bilancia La Collina Syrah 2021
Bewertungen
Erin Larkin, Robert Parker's Wine Advocate: 98/100. The La Collina Syrah is floral on the nose, with lavender, rose petals, pomegranate pearls, fresh blood, graphite, black tea and umami/bone broth inflections. In the mouth, the wine is light as a feather, elongated and ethereal, spiced and fine. It flutters over a long, lingering finish that is layered with star anise and clove - layers that settle upon one another, fine as sheets of tissue paper. Be still, heart. ...The La Collina Syrah is without a doubt, New Zealand's greatest Syrah, and a gift to the wine world. If it is new to you, make it not so. It ages with grace and ease and will only repay careful cellaring with years of joy in the future. Go slow and gentle.
James Suckling (JamesSuckling.com): 97/100 & #10 der Top 100 Wines of New Zealand 2023. Aromas of smoked meat, brambleberry, oyster shell, and bark. Some black tea leaf too. Full-bodied and chewy with ultra-fine tannins. White pepper. Dried lavender. Silky-textured with a long finish. Drinkable but better in a year or two.
David Walker Bell, WineFolio mit Nigel Cottle und Curt Thomas: The WineFolio Top 10 NZ Syrahs - Bester Syrah. Starts with a calm classic nose that is very varietal. A hint of leafy green, then redcurrant, cranberry, damson, white wood smoke and rose petals. A simple, subtle presentation – not overly extracted or unnecessarily complex. It is very youthful, with a lithe balance, but there are sinewy tannins and plenty of power in the body.
Bob Campbell, MW (The Real Review): 97/100 & Best Hawke's Bay Syrah 2021 (out of 44) & Wine of the Week. Intense, firmly structured, fine-grained syrah with cassis, grape stems, spice/anise/cedar, tobacco and dark chocolate. Youthful wine with obvious cellaring potential. An outstanding syrah that provides a benchmark for others to follow. Ageing: now to 2040.
Stephen Wong MW (The Real Review): 97/100. Warren Gibson and Lorraine Leheny of Bilancia are likely best known for their absolutely phenomenal La Collina Syrah, which has been highlighted often and is on almost every list of great New Zealand syrah. That wine is indisputably great, garnering a score of 97 from both Bob Campbell MW and myself separately.
Decanter, Anne Krebiehl MW (at Hawke's Bay, 14 Feb 2024) Part of Bilancia: The cult winery in search of perfect balance: 96/100. White pepper and dark cherry define the nose, tingling with spice, aroma and exuberance. The palate is so juicy, so red-fruited, like red Doris plum and cherries, with a firm, fine web of tannins that hold those darker notions of peony petal. This is utterly juicy, fluid and silky. It was made in two fermenters: one was fully destemmed, the other was all whole bunches, the latter representing 45% of the blend. The wine was aged for 20 months in 50% new oak. Drinking Window: 2028 - 2048.
Verkostungsnotiz
Charakteristische Aromen:
Zusatzinformationen
Rebsorte: Syrah
Passende Speisen: Kraftvolle Fleischgerichte. Tipp: Rinderfilet-Tartar, Radieschen, Eigelb, geräucherte Miso-Mayonnaise, knusprige Schalotten, Crouton.
Weinberg: La Collina, Gimblett Gravels, Hawke's Bay, Neuseeland. Der La Collina-Weinberg ist ein steiler, terrassierter und hügeliger Weinberg an den Nord- / Nordwesthängen des Roys Hill westlich von Hastings in Hawke's Bay, Neuseeland. Der Hang ist vor den kühlenden Auswirkungen der südlichen und südwestlichen Winde geschützt und wird während der Wachstumsperiode von Sonnenschein verwöhnt. Die Terrassen sind mit Syrah bepflanzt, während die unteren Hänge und die Gravels-Ebene mit Chardonnay und acht Reihen von Viognier/Marsanne/Roussanne bepflanzt sind.
Weinherstellung: Handlese an zwei Tagen im April. Zwei unterschiedliche Gärungen von getrennten Bereichen des Hügels - 100 % ganze Trauben, einschließlich etwas Viognier (weniger als 2 %) und 100 % entrappter Syrah. Die Gärung erfolgte in offenen Behältern mit zweimal täglichem Umstoßen. Die Mazerationszeiten nach der alkoholischen Gärung sind relativ kurz, in der Regel 12-14 Tage insgesamt. Der Wein wird für 20 Monate in französischen Barriquefässern im Burgunderstil ausgebaut, die zu etwa 50 % neu sind. Die Fässer wurden so ausgewählt, dass sie der Frucht und dem Stil der besonderen Lage entsprechen. Keine Schönung, eine Filtration für Klarheit.
Alkoholgehalt: 13,5% vol Weinstil: trocken |
Füllmenge: 0,75l Allergenhinweis: enthält Sulfite Kategorie: Rotwein |
Lagerpotenzial: 2031+ Verschlusstyp: Schraubverschluss Herkunft: Hawke's Bay, Wein aus Neuseeland |
Produziert und abgefüllt von: Bilancia Limited PO Box 2508 Hastings 4156 Hawke's Bay, New Zealand
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer/Einführer: vinabonus GmbH, Simmedenweg 40, 34134 Kassel, Deutschland
Sie lieben Syrah? Zu allen Syrah Weinen.